Lyofilizované, tedy mrazem sušené ovoce, je hitem posledních několika let. Jeho sláva se rozmohla, právě kvůli tomu, že takto upravené ovoce je další zdravou svačinou, kterou si můžete dopřát a po jednom ochutnání si je jistě oblíbíte. Takovéto ovoce již na pohled trochu překvapí. Je tvrdé a křehké, ale mezi zuby příjemně křupe. Během lyofilizace si zachová svůj tvar i barvu, takže na první pohled vypadá, že bylo právě utrženo ze stromu. Tento proces probíhá tak, že se objekt nejprve zmrazí na -20 až -50 °C, a poté se v komoře zvýší tlak natolik, aby voda, nacházející se v objektu, nemohla existovat v kapalném stavu a tedy sublimovala. Potom, co ovoce či zelenina tímto projdou, dosáhnou mnoha kvalit a výhod, které na nich oceňujeme.
Takové potraviny si totiž uchovají původní množství vitamínů i minerálů a zůstávají i jejich nutriční hodnoty. Ovoce je skladnější, odolnější během transportu a pokud je správně skladované, vydrží takto i několik let. Toto ovoce nemusí soupeřit s tím klasicky sušeným, jedná se o úplně rozdílné výrobky a jistě je oboje doma při ruce oceníte.
V ráji oříšků a sušeného ovoce u Veselé Veverky naleznete hned několik druhů lyofilizovaného ovoce, které můžete ochutnat. Mezi nejoblíbenější patří jahody sušené mrazem. Jahody sami o sobě mají několik pozitivních účinků na naše zdraví. Obsahují antioxidanty, fungují jako antibiotikum, pomáhají předcházet ateroskleróze a snižují syntézu cholesterolu v játrech. Vhodné jsou také pro ty, kteří si hlídají svůj kalorický příjem, jelikož se řadí mezi ovoce s nejnižším obsahem energie. Právě díky lyofilizaci si mohly uchovat své velké množství vitaminu C, který v době nachlazení všichni ocení. Mrazem sušené jahody se hodí do teplé i studené kuchyně, skvěle ozdobí smetanový dort a hodí se také k rychlé přípravě snídaně spolu s müsli nebo granolou a jogurtem.