Site Loader

Lyofilizované, tedy mrazem sušené ovoce, je hitem posledních několika let. Jeho sláva se rozmohla, právě kvůli tomu, že takto upravené ovoce je další zdravou svačinou, kterou si můžete dopřát a po jednom ochutnání si je jistě oblíbíte. Takovéto ovoce již na pohled trochu překvapí. Je tvrdé a křehké, ale mezi zuby příjemně křupe. Během lyofilizace si zachová svůj tvar i barvu, takže na první pohled vypadá, že bylo právě utrženo ze stromu. Tento proces probíhá tak, že se objekt nejprve zmrazí na -20 až -50 °C, a poté se v komoře zvýší tlak natolik, aby voda, nacházející se v objektu, nemohla existovat v kapalném stavu a tedy sublimovala. Potom, co ovoce či zelenina tímto projdou, dosáhnou mnoha kvalit a výhod, které na nich oceňujeme.

jahody

Takové potraviny si totiž uchovají původní množství vitamínů i minerálů a zůstávají i jejich nutriční hodnoty. Ovoce je skladnější, odolnější během transportu a pokud je správně skladované, vydrží takto i několik let. Toto ovoce nemusí soupeřit s tím klasicky sušeným, jedná se o úplně rozdílné výrobky a jistě je oboje doma při ruce oceníte.

snídaně s jahodami

V ráji oříšků a sušeného ovoce u Veselé Veverky naleznete hned několik druhů lyofilizovaného ovoce, které můžete ochutnat. Mezi nejoblíbenější patří jahody sušené mrazem. Jahody sami o sobě mají několik pozitivních účinků na naše zdraví. Obsahují antioxidanty, fungují jako antibiotikum, pomáhají předcházet ateroskleróze a snižují syntézu cholesterolu v játrech. Vhodné jsou také pro ty, kteří si hlídají svůj kalorický příjem, jelikož se řadí mezi ovoce s nejnižším obsahem energie. Právě díky lyofilizaci si mohly uchovat své velké množství vitaminu C, který v době nachlazení všichni ocení. Mrazem sušené jahody se hodí do teplé i studené kuchyně, skvěle ozdobí smetanový dort a hodí se také k rychlé přípravě snídaně spolu s müsli nebo granolou a jogurtem.

Post Author: